Blog

  • 09

    Sep, 2021

    Οδήγηση χωρίς κινητό τηλέφωνο

    Οδήγηση χωρίς κινητό τηλέφωνο . Το μεγαλύτερο ποσοστό των τροχαίων ατυχημάτων οφείλεται στην χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την διάρκεια της οδήγησης. Την ώρα που ο οδηγός πρέπει να πάρει μια απόφαση ενώ οδηγεί έστω και για κλάσματα δευτερολέπτου να αποσπάσει την προσοχή του το κινητό τηλέφωνο μπορεί να αποβεί μοιραίο.

    Απόσπαση της προσοχής


    Έρευνες έχουν δείξει ότι η χρήση του κινητού τηλεφώνου κατά τη διάρκεια της οδήγησης προκαλεί απόσπαση της προσοχής και αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο ατυχήματος.
    Οδηγοί που κρατούν στο χέρι κινητό τηλέφωνο την ώρα της οδήγησης έχουν χρόνο αντίδρασης κατά 30% μεγαλύτερο σε σύγκριση με αυτούς που έχουν επίπεδα αλκοόλης στο αίμα λίγο ψηλότερα από το επιτρεπόμενο όριο.

     Αντανακλαστικά


    Οδηγοί που μιλούν σε κινητό που κρατούν στο χέρι χρειάζονται μισό δευτερόλεπτο περισσότερο να αντιδράσουν σε κάτι ξαφνικό στο δρόμο σε σύγκριση με αυτούς που οδηγούν χωρίς κινητό. Μισό δευτερόλεπτο περισσότερο σημαίνει 14 μέτρα περισσότερα για να σταματήσει το αυτοκίνητο, όταν κινείται με 110 χιλιόμετρα την ώρα.

    Ο χρόνος αντίδρασης των οδηγών είναι 50% μεγαλύτερος όταν μιλούν στο κινητό σε σύγκριση με εκείνους που οδηγούν κανονικά.
    Οι οδηγοί δεν έχουν καλή αντίληψη του τί συμβαίνει στο δρόμο, δεν προσέχουν τα οδικά σήματα, δεν κρατούν σωστές αποστάσεις ασφαλείας και πολλές φορές δεν βρίσκονται στην κατάλληλη θέση πορείας.

    Hands Free


    Ακόμα και με χρήση κάποιου Hands Free (συσκευή που μας επιτρέπει να γίνεται χρήση κινητού χωρίς να κρατάμε την συσκευή με τα χέρια μας), ο κίνδυνος για ατύχημα είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερος του φυσιολογικού.

    Κώδικας Οδικής Κυκλοφορίας


    Σύμφωνα με το νέο Κ.Ο.Κ., η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση επιτρέπεται μόνον όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε ειδική θέση για ανοικτή ακρόαση ή όταν χρησιμοποιείται με ακουστικό ασύρματης επικοινωνίας (Bluetooth). Παρόλα αυτά η χρήση του κινητού τηλεφώνου σε ανοιχτή ακρόαση κατά τη διάρκεια της οδήγησης δεν μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο διότι τα προβλήματα προκαλούνται κυρίως λόγω της απόσπασης της προσοχής από την οδήγηση κατά τη διάρκεια της συνομιλίας.