17
Aug, 2020
Όστρακα στο πιάτο μας
Όστρακα στο πιάτο μας. Τα κυδώνια και οι γυαλιστερές έχουν εξαιρετικά νόστιμη, γλυκιά και αλμυρή γεύση. Πλούσια πηγή ζωικής πρωτεΐνης και έχουν την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σιδήρου από οποιαδήποτε άλλη τροφή . Είναι χαμηλά σε κορεσμένα λιπαρά και πολύ καλή πηγή ω-3 λιπαρών οξέων. Αυτό τα κάνει ιδανική τροφή για άτομα με καρδιαγγειακά προβλήματα, αυξημένη αρτηριακή πίεση/λιπίδια αίματος και όχι μόνο.
Σωστό άνοιγμα
Το άνοιγμα των οστράκων γίνεται με μαχαίρι. Τοποθετούμε στο πίσω μέρος στην ένωση των δυο κελυφών του και στη συνέχεια στρίβουμε χωρίς να κουνάμε το μαχαίρι. Σπάει το όστρακο και στη συνέχεια ξεκολλάμε το κρέας του. Για νόστιμα όστρακα στο πιάτο μας πρέπει πάντα να προσέχουμε την φρεσκάδα τους.
Φρέσκα
Τρώγονται ωμά και πάντοτε ζωντανά, με ελάχιστο λεμόνι ή και μερικές σταγόνες ελαιόλαδο, αν θέλετε, και αυτός είναι ο καλύτερος τρόπος να τα απολαύσετε.
Ψητά
Ο δεύτερος καλύτερος τρόπος κατανάλωσης είναι ένα πέρασμα στο γκριλ αλλά έτσι θα χάσουν ένα μέρος της νοστιμιάς τους και την τραγανή υφή τους.
Στα ελληνικά εστιατόρια τα συνηθίζουν και μέσα σε μακαρονάδες αλλά εκεί θα σκληρύνουν αναπόφευκτα. Γενικά, δεν τα μαγειρεύουμε.
Ποιότητα
Καλό θα είναι πριν φτάσουν στο πιάτο μας να γνωρίζουμε την προέλευσή τους και πόσες μέρες πριν έχουν βγει από την θάλασσα.