Blog

  • 22

    Mar, 2024

    25η Μαρτίου: Το σωστό ξαλμύρισμα του μπακαλιάρου

    Η 25η Μαρτίου, ημέρα εορτασμού της Ελληνικής Επανάστασης, φέρει μαζί της και μια αγαπημένη γαστρονομική παράδοση: τον μπακαλιάρο.


    Για να απολαύσουμε όμως τον μπακαλιάρο στο έπακρο, απαραίτητη προϋπόθεση είναι το σωστό ξαλμύρισμα.


    Ακολουθούν μερικά βασικά βήματα:


    1. Ξεπλύνετε καλά: Ξεκινήστε τρέχοντας κρύο νερό πάνω από τον μπακαλιάρο για να απομακρυνθεί το επιφανειακό αλάτι.


    2. Κόψτε σε κομμάτια: Αν ο μπακαλιάρος είναι ολόκληρος, κόψτε τον σε κομμάτια ίσου μεγέθους για να ξαλμυριστούν ομοιόμορφα.


    3. Βυθίστε σε νερό: Βάλτε τα κομμάτια του μπακαλιάρου σε μια λεκάνη με κρύο νερό. Φροντίστε το νερό να καλύπτει πλήρως τον μπακαλιάρο.


    4. Αλλάζετε το νερό: Ανά 4-6 ώρες, αλλάζετε το νερό με φρέσκο και κρύο.


    5. Χρόνος ξαλμυρίσματος: Ο χρόνος ξαλμυρίσματος εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως το μέγεθος και το πόσο παστός είναι ο μπακαλιάρος. Ως γενικός κανόνας, υπολογίστε 12-24 ώρες ξαλμυρίσματος για φιλέτα και 24-48 ώρες για ολόκληρο μπακαλιάρο.


    6. Έλεγχος ξαλμυρίσματος: Για να βεβαιωθείτε ότι ο μπακαλιάρος έχει ξαλμυρίσει σωστά, δοκιμάστε ένα μικρό κομμάτι. Εάν νιώθετε έντονη αλμυρή γεύση, συνεχίστε το ξαλμύρισμα.


    Μερικά επιπλέον tips:




    • Μπορείτε να προσθέσετε 1-2 κουταλιές της σούπας ξίδι στο νερό για να βοηθήσετε στην απομάκρυνση του αλατιού.

    • Αν θέλετε να ξαλμυρίσετε τον μπακαλιάρο πιο γρήγορα, μπορείτε να τον μουλιάσετε σε γάλα για 2-3 ώρες.

    • Αφού ξαλμυριστεί ο μπακαλιάρος, φυλάξτε τον στο ψυγείο σε κλειστό δοχείο για έως και 2 ημέρες.


    Καλή επιτυχία στο ξαλμύρισμα και καλή σας όρεξη!