Blog

  • 19

    Nov, 2021

    Ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα στην κουζίνα μας

    Η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα αποτελείται από ένα σύνολο αγνών προϊόντων που παρασκευάζονται με μεράκι και αγάπη εδώ και εκατοντάδες χρόνια.  Μοναδικής ποιότητας προϊόντα  με υψηλή θρεπτική αξία   όπως η ελιά και το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, τα γαλακτοκομικά και τυροκομικά, το μέλι, το ούζο, τα ψάρια, οι χυμοί, το νερό, οι ξηροί καρποί, τα κρασιά, η μαστίχα Χίου, ο κρόκος Κοζάνης και άλλα πολλά, δημιουργούν μια εύγευστη και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά κουζίνα,

    Στον οδηγό μας θα βρείτε δεκάδες επιχειρήσεις με παραδοσιακά τρόφιμά, παραγωγούς, συνεταιρισμούς  από τα οποία μπορείτε να προμηθευτείτε τις αγνές γεύσεις του τόπου μας. Ας δούμε μερικά από τα καλύτερα παραδοσιακά προϊόντα μας.

    Ελαιόλαδο


    Το ελαιόλαδο είναι ο βασιλιάς ως βάση όλων των συνταγών της παραδοσιακής κουζίνας,  κατέχει εξέχουσα θέση στην ελληνική διατροφή. Το ελληνικό ελαιόλαδο διακρίνεται παγκοσμίως για την αγνότητά του, την εξαιρετική του γεύση και την υψηλή διατροφική του αξία. Θα το βρείτε παντού, σε γυάλινες ή πλαστικές συσκευασίες και με ονομασίες παρθένο και έξτρα παρθένο.

    Τυροκομικά


    Τα τυριά μας  έχουν τεράστια ποικιλία και δημιουργούνται από ελληνικά γάλατα και Έλληνες εκτροφείς. Το πιο γνωστό είναι ασφαλώς η  ελληνική φέτα. Πρόκειται για άσπρο αρμυρό τυρί, βασικό συστατικό της ξακουστής χωριάτικης σαλάτας, που ωστόσο αποτελεί και βάση για πολλές άλλες συνταγές.

    Οινοποιίας


    Η γενέτειρα της οινοποιίας δεν θα μπορούσε παρά να έχει τα καλύτερα κρασιά σε διαφορετικές ποικιλίες. Τα ελληνικά κρασιά, παράγονται από ποικιλίες σταφυλιού που πολλές από αυτές είναι άγνωστες στους φίλους του κρασιού της Δύσης.

    Ούζο


    Ούζο το ποτό-απεριτίφ που όλοι οι τουρίστες γνωρίζουν να προσφέρουν σαν την πρώτη ελληνική λέξη. Παράγεται από την απόσταξη αλκοόλης, νερού και αρωματικών υλικών με επικρατέστερο τον γλυκάνισο. Σερβίρεται σε μικρά ή λεπτά και ψηλά ποτήρια και μπορείτε να το πιείτε είτε σκέτο είτε να προσθέσετε δροσερό νερό ή/και πάγος.

    Μέλι


    Το ελληνικό μέλι θα το βρείτε σε δεκάδες ποικιλίες και είναι ξακουστό για την γεύση του και την ποιότητα του. Περισσότερο γνωστά και με μεγαλύτερη κυκλοφορία στο εμπόριο είναι το ανθόμελο που παράγεται από το νέκταρ κυρίως εσπεριδοειδών και άλλων οπωροφόρων δέντρο, το θυμαρίσιο με το εξαιρετικό του άρωμα και το πευκόμελο, που παράγεται στις ορεινότερες περιοχές από τα κωνοφόρα δέντρα.

    Μαστίχα


    Η μαστίχα είναι προϊόν ΠΟΠ και ευδοκιμεί μόνο στο νησί της Χίου. Μπορεί να καταναλωθεί ακατέργαστη χωρίς χημικές ή βιομηχανικές επεξεργασίες.

    Ο κρόκος Κοζάνης  αποτελεί το χρυσάφι της Ελληνικής γης και τα τελευταία χρόνια χρησιμοποιείται πολύ στην γαστρονομία και στην αισθητική δερματολογία. Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο και δικαίως αποκαλείται «το λουλούδι της μεσογειακής κουζίνας