Blog

  • 26

    Jun, 2020

    Ιχθυοτροφείο ή Θάλασσα;

    Ιχθυοτροφείο ή Θάλασσα; Όλοι γνωρίζουμε πως μια από τις καλύτερες τροφές είναι τα ψάρια. Καλό θα ήταν να μπορούσαμε να τα είχαμε στο πιάτο μας 2 φορές την εβδομάδα. Μας προσφέρουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, πρωτεΐνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία.

    Σε μεγάλο ποσοστό των θαλασσών γίνεται υπεραλίευση. Αποτέλεσμα να χάνονται τα ελεύθερα ψάρια και να ανακαλύπτονται μέθοδοι για εναλλακτικές πήγες αλιείας.  Αν ρωτήσουμε τους ειδικούς για τα ελεύθερα ψάρια των θαλασσών, σαφώς θα πάρουμε την απάντηση ότι είναι πιο υγιεινά από αυτά του ιχθυοτροφείου. Χωρίς ομως να μας αποκλείουν την κατανάλωση τους.

    Άγρια ψάρια


    Τα άγρια ψάρια έχουν πιο λιτό κρέας και λιγότερα κορεσμένα λιπαρά οξέα λόγο της διατροφής τους. Όσα κυκλοφορούν ελεύθερα τρέφονται με φύκια και πλαγκτόν ενώ αυτά που βρίσκονται στο ιχθυοτροφείο η τροφή τους είναι έτοιμη και καθημερινή.
    Τα άγρια ψάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε μέταλλα βιταμίνες και ανόργανα άλατα. Ιχθυοτροφείο ή θάλασσα; Eίναι το ερώτημα για το πιάτο μας.

    Βιταμίνες


    Ο ξιφίας και ο σολομός έχουν αυξημένη D3 βιταμίνη για τα μάτια αλλά και D για τα οστά μας και τις αρθρώσεις μας.
    Ωμεγα-3 έχουν σε πλεόνασμα οι σολομοί απλά αυτοί που ζουν ελεύθεροι έχουν μεγαλύτερη ποσότητα από αυτούς στο ιχθυοτροφείο.

    Παραγωγή


    Το λάθος που γίνεται πολλές φορές στα ιχθυοτροφεία είναι η αύξηση παραγωγικότητας λόγο της μεγάλης ζήτησης με αποτέλεσμα να έχουμε μείωση της ποιότητας και μεγάλη χρήση αντιβιοτικών κατά την παραγωγή
    Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει την κατανάλωση ψαριών ιχθυοτροφείου στην Ελλάδα μάλιστα υπάρχουν μονάδες που κάνουν εξαιρετική δουλειά κατά την διάρκεια της παραγωγής.