Blog

  • 19

    Jun, 2020

    Ιδανικό ψήσιμο για κρέας

    Ιδανικό ψήσιμο  για κρέας, με μικρά μυστικά. Μόλις αγοράσατε την καινούργια σας ψησταριά και θέλετε να καλέσετε φίλους στο σπίτι για την πρώτη δοκιμή.

    Το κρεοπωλείο σας, ετοίμασε τα καλύτερα κρέατα και το μόνο που μένει είναι το ψήσιμο. Αν είστε πρωτάρης θα δούμε μερικές συμβουλές που θα σας δώσουν το ιδανικό ψήσιμο για κρέας  και ζουμερά κρέατα χωρίς ατυχήματα.

    Κάρβουνα


    Τα κάρβουνα για να ανάψουν χρειάζονται περίπου 20 λεπτά. Μόλις είναι έτοιμα θα σχηματιστεί πάνω μια λευκή στρώση. Για μέτρια φωτιά απλώστε μόνο μια στρώση από κάρβουνα ενώ για πιο δυνατή σχηματίστε ένα μικρό βουναλάκι.

    Σχάρα


    Διατηρείτε πάντα καθαρή τη σχάρα σας για να αποφύγετε να κολλήσουν τα φαγητά. Να διατηρείτε πάντα καθαρούς τους αεραγωγούς, ώστε να γίνετε σωστή εξαγωγή του αέρα. Να φοράτε πάντα γάντια. Οι θερμοκρασίες που αναπτύσσονται σε ψησταριές κάρβουνου είναι πολύ υψηλές - να είστε προετοιμασμένοι. Ένα δοχείο εκκίνησης για τα κάρβουνα.  Προσοχη το λάδι καίγεται σε υψηλές θερμοκρασίες, οπότε δεν έχει νόημα να λιώσετε τη σχάρα σας από ένα λάθος.

    Θερμοκρασία


    Προσέχετε και να παρατηρείτε πάντα αυτό που ψήνετε. Μην χρησιμοποιείτε νερό για να σβήσετε τις αναφλέξεις. Οι φλόγες προκαλούνται από το λίπος και τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Καθαρίστε το υπερβολικό λίπος και όταν γυρίζετε το κρέας μετακινήστε το σε διαφορετική θέση στη σχάρα. Μην προσθέτετε ζαχαρώδεις σάλτσες ή μαρινάδες στο κρέας ενώ ψήνεται. Αυτό μπορεί να προκαλέσει καύση. Κρατήστε την ψησταριά μακριά από ότι είναι εύφλεκτο (όπως ξύλινοι φράχτες, χόρτα, υφάσματα κ.α).

    Εργαλέια


    Αφήστε το φαγητό σας σε θερμοκρασία δωματίου, τουλάχιστον μια ώρα πριν το ψήσετε. Προμηθευτείτε τα κατάλληλα εργαλεία για το ψήσιμο (γάντια, σπάτουλα, κάρβουνα, τσιμπίδα). Η υπομονή και η πρακτική σε αυτόν τον τρόπο ψησίματος είναι πολύ βασικές ιδιότητες για έναν ψήστη.
    Μετά το ψήσιμο μην ξεχνάτε ποτέ ότι τα κάρβουνα καίνε και για 24 ώρες ακόμη. Δεν τα πετάμε σε νάιλον σακούλα ούτε σε κάδο απορριμμάτων για να μην προκαλέσουμε φωτιά.