Blog

  • 02

    Jun, 2022

    Καλοκαιρινά φρούτα- Θρεπτικά και δροσερά

    Καλοκαιρινά φρούτα- Θρεπτικά και δροσερά. Το καλοκαίρι έχει τις πιο έντονες μυρωδιές. Ήλιος, θάλασσα , διακοπές αλλά και τα μοναδικά φρούτα που φέρνει στη  βαλίτσα του. Χρωματιστά και γεμάτα νερό για να δίνουν δροσιά και ενυδάτωση που τόσο χρειαζόμαστε με την ζέστη.

    Δροσιά και φρούτα ότι καλύτερο.
    Ποιος μπορεί  να αντισταθεί σε μια λαχταριστή φέτα καρπούζι, σε ένα δροσερό πεπόνι, σε κατακόκκινα κεράσια αλλά και μοναδικά ροδάκινα και βερίκοκα. Ας δούμε όμως ποια είναι και τι προσφέρουν τα φρούτα του καλοκαιριού.

    1. Καλοκαιρινά φρούτα- Καρπούζι


    Το καρπούζι είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα καλοκαιρινά φρούτα. Παρέχει ενυδάτωση, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (92%), ενώ παράλληλα έχει λίγες θερμίδες (1 φλ. τσαγιού ~154γρ αποδίδει περίπου 50 θερμίδες). Επιπλέον, είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, βιταμίνη C, Β6, κάλιο και λυκοπένιο.

    Το τελευταίο, αποτελεί μια ουσία με ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις που δρα προστατευτικά κατά του καρκίνου και των καρδιαγγειακών παθήσεων. Τέλος, λόγω των διουρητικών του ιδιοτήτων, βοηθά αποτελεσματικά στην αποβολή τοξινών και άχρηστων ουσιών του οργανισμού.


    2. Καλοκαιρινά φρούτα- Πεπόνι


    Το πεπόνι είναι ένα ακόμα αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο. Ενυδατώνει, καθώς είναι πλούσιο σε νερό (90%) και ηλεκτρολύτες, όπως μαγνήσιο και κάλιο. Αποτελεί ιδανικό σνακ για όσους κάνουν δίαιτα, καθώς αποδίδει 64 θερμίδες ανά 1 λεπτή φέτα.

    Περιέχει υψηλή ποσότητα σε βιταμίνη C (53% της ημερησίας συνιστώμενης δόσης), βοηθώντας τόσο στη θωράκιση του ανοσοποιητικού συστήματος ενάντια σε λοιμώξεις, όσο και στην σωστή παραγωγή κολλαγόνου, δομικής πρωτεΐνης που ευθύνεται για τη διατήρηση της συνεκτικότητας του σώματος. Τέλος, είναι πλούσιο σε φολικό, Β6 και βιταμίνη Κ, συμβάλλοντας ευεργετικά στην υγεία των οστών.

    3. Ροδάκινο


    Ένα μέτριο ροδάκινο αποδίδει 58 θερμίδες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, A, κάλιο και βιταμίνες συμπλέγματος Β. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας τους σε φυτικές ίνες, βελτιώνουν τη γαστρεντερική λειτουργία και βοηθούν τον κορεσμό.

    Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση τους βοηθά στη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης και των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα. Τέλος, εκτός από τη γλυκιά τους γεύση, έχουν αντιγηραντικές ιδιότητες, συμβάλλοντας στη διατήρηση μιας υγιούς επιδερμίδας.


    4. Καλοκαιρινά φρούτα- Κεράσια


    10 - 12 μεγάλα κεράσια αποδίδουν 85 θερμίδες. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, κάλιο, μαγνήσιο και φυτικές ίνες.

    Λόγω των ισχυρών αντιοξειδωτικών και αντιφλεγμονωδών ιδιοτήτων τους, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων νόσων, όπως ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Επίσης, μελέτες έχουν δείξει ότι η κατανάλωση κερασιών έχει θετική επίδραση στη μείωση τόσο του ουρικού οξέος όσο και ρευματικών πόνων.

    5. Φράουλες


    Αποδίδουν 32 θερμίδες ανά 100γρ. Είναι πλούσιες σε νερό (91%), βιταμίνη C, μαγγάνιο, φολικό και κάλιο. Λόγω της αντιοξειδωτικής και αντιφλεγμονώδους δράσης τους, δρουν προστατευτικά σε καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ συμβάλλουν αποτελεσματικά στη σωστή ρύθμιση της γλυκόζης του αίματος.

    Επιπλέον, εκτός από αντικαρκινικές ιδιότητες, η κατανάλωσή τους φαίνεται να έχει ευεργετικά οφέλη σε φλεγμονώδη νοσήματα, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, η ελκώδης κολίτιδα και η εκφύλιση ωχράς κηλίδας.

    6. Σύκα


    Ένα μεγάλο σύκο έχει περίπου 47 θερμίδες. Η κατανάλωση, με μέτρο, φρέσκων ή αποξηραμένων σύκων αποτελεί ένα υγιεινό σνακ. Αποτελούν καλή πηγή ασβεστίου, καταπολεμώντας την εμφάνιση οστεοπόρωσης, οστεοπενίας και αρθρίτιδας.

    Επίσης, περιέχουν κάλιο, βοηθώντας στη σωστή ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης. Τέλος, είναι πλούσια σε φυτικές ίνες και καταπολεμούν τη δυσκοιλιότητα.

    7. Καλοκαιρινά φρούτα- Βερίκοκα


    2 φρέσκα βερίκοκα (~70γρ) αποδίδουν 70 θερμίδες. Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βιταμίνη Ε και C. Λόγω της περιεκτικότητας τους σε βιταμίνη Α, βοηθούν σημαντικά στη σωστή λειτουργία των ματιών.

    Επιπρόσθετα, συμβάλλουν στην αποφυγή εμφάνισης υπέρτασης και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Τέλος, η κατανάλωσή τους συνδέεται με την καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας και την καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος.