Blog

  • 26

    Aug, 2020

    Νόστιμα Ελληνικά τυριά

    Νόστιμα Ελληνικά τυριά. Η χώρα μας φημίζεται για τις γεύσεις της και τις παραδόσεις της. Η τυροκομία είναι από τις παλαιότερες ασχολίες των κτηνοτροφών στα Ελληνικά βουνά.  Σήμερα σε κάθε άκρη του τόπου μας μπορείτε να ανακαλύψετε μοναδικές και ιδιαίτερες γεύσεις. Ας κάνουμε ένα γευστικό ταξίδι να δούμε τα κυριότερα είδη που παράγονται στην χώρα μας.

    Κεντρική Ελλάδα


    Ξεκινάμε από την κεντρική Ελλάδα.  Συναντάμε το αγαπημένο σε όλους κρεμώδες τυρί το κατίκι Δομοκού από τα πιο αγαπημένα τυριά. Η σκληρή κεφαλογραβιέρα είναι ΠΟΠ και θα την βρείτε στην Αιτωλοακαρνανία, την Ήπειρο και την Δυτική Μακεδονία.
    Στον Παρνασσό η γεύση απογειώνεται με την μοναδική φέτα. Η φορμαέλα  αποτελεί μοναδικό μεζέ, και το Αγρινιώτικο τσαλαφούτι που μοιάζει με γιαούρτι. Είναι από τα πιο νόστιμα ελληνικά τυριά

    Πελοπόννησο


    Στην Πελοπόννησο φτιάχνουν την Σφέλα , που είναι για σαγανάκι. Στο Λεωνίδιο το τσακώνικο τυρί Σιμπουκιρα που γίνεται από την κρέμα γάλακτος.

    Κρήτη


    Στην Κρήτη δεν ξέρεις τι να πρωτοδοκιμάσεις. Το νόστιμο ανθότυρο, την κρητική μυζήθρα , την πιπεράτη γραβιέρα, το τυρί Μαλάκα, την σκληρή κεφαλογραβιέρα. Κόσμημα του νησιού η ξυνομυζήθρα. Τέλος η Στάκα που δεν είναι ακριβώς τυρί αλλά βγαίνει από την κρέμα γάλακτος και αλατίζεται.

    Δωδεκάνησα


    Στα Δωδεκάνησα να δοκιμάσετε την Ελαϊκη ένα μαλακό τυρί και στην Κω το γνωστό σε όλους κρασοτύρι.

    Κυκλάδες


    Στις Κυκλάδες, η τυροκομία είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη και τα τυριά της περιοχής πολύ γνωστά. Το διάσημο και σκληρό τυρί Αρσενικό Νάξου με την ευχάριστη γεύση. Η Γραβιέρα Τήνου έχει Π.Ο.Π. και είναι από τις καλύτερες γραβιέρες της Ελλάδας με λίγο αλάτι.

    Ελαφριά η κίτρινη Γραβιέρα Νάξου έχει σπάνια γεύση και έχει κι αυτή Π.Ο.Π. Η Κοπανιστή Κυκλάδων (Π.Ο.Π.) είναι ένα πικάντικο και πολύ αλμυρό κρεμώδες τυρί. Τρώγεται πολύ στα νησιά του συμπλέγματος και ιδιαίτερα μπαίνει σε σαλάτες. Η Μανούρα Σίφνου ξεχωρίζει για την αλατισμένη γεύση της, τη μαλακή της υφή και τη ροζέ απόχρωσή της. Έχει  άρωμα κρασιού αφού ωριμάζει κι αυτή μέσα σε κατακάθια από κρασί.

    Το Π.Ο.Π. τυρί Σαν Μιχάλης Σύρου είναι ξεχωριστό. Είναι ένα από τα καλύτερα και ακριβότερα τυριά της χώρας μας και παράγεται από αγελαδινό γάλα, με πικάντικη γεύση. Η αρμεξιά Άνδρου είναι επίσης, γνωστή στις Κυκλάδες. Είναι μαλακό τυρί με πλήρες γάλα και αρκετά λιπαρά.

    Το Χλωρό Σαντορίνης τρώγεται φρέσκο και μαλακό ή ώριμο και σκληρούτσικο, ενώ το Ξυνόγαλο της Σικίνου είναι κρεμώδες, όχι ιδιαίτερα αλμυρό και συνοδεύει ιδανικά την χωριάτικη σαλάτα.

    Το Πετρωτό Τήνου από την άλλη, αξίζει να σημειωθεί και μόνο για την παρασκευή του. Είναι μαλακό τυρί, από πρόβειο ή κατσικίσιο γάλα που πιέζεται με πέτρα για να βγάλει τα υγρά του και στη συνέχεια στεγνώνεται.

    Ήπειρος


    Στην Ήπειρο που φημίζεται για τις πίτες της, δεν θα μπορούσαν να λείπουν και τα εκλεκτά τυριά, με πρώτο και καλύτερο το ξακουστό Μετσοβόνε (Π.Ο.Π.). Είναι ένα κίτρινο τυρί με έντονη καπνιστή γεύση και τσιχλένια υφή. Τρώγεται ωμό ή και ψημένο. Εδώ συναντάμε την αυθεντική Κεφαλογραβιέρα (Π.Ο.Π.) που ξεκίνησε από την Ήπειρο με πικάντικη και αλμυρή γεύση. Κι εδώ θα βρούμε κρεμώδες ελαφρύ Τουλουμοτύρι που ωριμάζει σε τουλούμια, γαλοτύρι, μανούρι και φυσικά εκλεκτή φέτα που ξεχωρίζει.

    Επτανησα


    Τέλος, τα Επτάνησα έχουν κι αυτά σημαντικά τυριά να παρουσιάσουν. Το Μητάτο Κυθήρων είναι ένα εξαιρετικό λαδοτύρι, το Κορφού της Κέρκυρας είναι ένα είδος σκληρού κεφαλοτυριού και η λαδογραβιέρα Ζακύνθου είναι σπάνια και συναντάται πολύ αραιά.