Blog

  • 04

    Oct, 2022

    Ο σκύλος μας πέρασε στην τρίτη ηλικία

    Το μικρό μας το κουτάβι ήρθε στο σπίτι πριν χρόνια και σήμερα είναι πλέον ένας ηλικιωμένος σκύλος. Ο χρόνος μαζί του πέρασε  υπέροχα με όσες δυσκολίες και ευκολίες αντιμετωπίσαμε.  Τα πάντα όμως αλλάξαν και αγαπημένος φίλος πλέον χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα.

    Σκύλος: Τρίτη ηλικία 


    Τα συμπτώματα του σκύλου μας αλλάζουν στην μεγαλύτερη ηλικία και  πρέπει να τον φροντίσουμε με ιδιαίτερο τρόπο για να είναι ευτυχισμένος δίπλα μας  Η φροντίδα του περιλαμβάνει ιατρικούς και κλινικούς ελέγχους ώστε να κι να προλάβουμε τα προβλήματα που ίσως παρουσιαστούν.
    Τα συμπτώματα είναι πολλά καθώς περνούν τα χρόνια το τρίχωμα του σκύλου γίνεται πιο θαμπό και λεπτό. Πολύ συχνά θα δούμε λευκές τρίχες, ιδίως στη μουσούδα τους. Κάποια προβλήματα του  δέρματος ειναι σχετικά με  συστηματικά προβλήματα.  Οι ενδοκρινοπάθειες,  είναι μια πολύ συχνή πάθηση.

    Τα δόντια και η συγκέντρωση τερηδόνας έχουν ως επακόλουθη την περιοδοντική νόσο. Ένα από τα συχνότερα προβλήματα που συναντάμε  στα ηλικιωμένα ζώα.  Δεν προκαλεί μόνο στοματική κακοσμία-, αν δεν αντιμετωπιστεί θα εξελιχθεί  σε επιπλοκές, Κάποιες από αυτές είναι  όπως δυσφαγία και τα αποστήματα ενώ μπορεί να καταλήξουν σε  σοβαρές συστηματικές λοιμώξεις.


    Σκύλος: Επίσκεψη στον κτηνιατρο


    Επισκεπτόμαστε τον κτηνίατρο για τακτικό έλεγχο της καρδιακής και αναπνευστικής λειτουργίας, Γίνεται υπέρηχος και  εξέταση με  ακρόαση του τετράποδου φίλου μας,
    Τα αποτελέσματα των προληπτικών εργαστηριακών εξετάσεων μας δίνουν πάντα πολύ σημαντικές πληροφορίες για την υγεία τους

    Στις εξετάσεις περιλαμβάνονται  γενική εξέταση αίματος και ούρων. Πολύ χρήσιμες πληροφορίες μας προσφέρει ο βιοχημικός ελέγχους. Ετσι τσεκάρουμε τη  λειτουργία των νεφρών και του ήπατος.

    Υπάρχουν κάποια βασικά συμπτώματα που πρέπει να μας οδηγήσουν άμεσα στον κτηνίατρο. ζάλη, αστάθεια, διάρροια, εμετός, λιποθυμία, βήχας , κόπωση, ανορεξία, απροθυμία μετακίνησης.

    Σε καμία περίπτωση αν δείτε το σκύλο σας κουρασμένο μην τον αναγκάσετε να κάνει πράγματα και να συμμετέχει σε δραστηριότητες αν πρώτα δεν επισκεφθείτε τον κτηνίατρο σας για συμβουλές. Ο ίδιος ο σκύλος σας θα σας οδηγήσει με τη συμπεριφορά του στο κτηνιατρείο.