05
Nov, 2020
Ξύλα για τζάκι
Ξύλα για τζάκι . Ο χειμώνας μας δείχνει για τα καλά τα δόντια και ήρθε η ώρα να αναλάβει να μας ζεστάνει το τζάκι. Ένας χώρος που συγκεντρώνεται καθημερινά όλοι η οικογένεια και μας δίνει θαλπωρή και ζεστασιά τις κρύες μέρες του χειμώνα.
Για να απολαύσουμε την φλόγα και την ζέστη που μας δίνει πρέπει να επιλέξουμε τα σωστά ξύλα. Ποια είναι όμως τα είδη των ξύλων που πρέπει να προτιμήσουμε ρωτήσαμε και μάθαμε τις ιδιότητες τους και σας τις παρουσιάζουμε. Ξύλα για τζάκι.
ΠΕΥΚΟ
Το πεύκο είναι το αγαπημένο μας. Όσοι ασχολούνται με το άναμμα του τζακιού θα το γνωρίζουν ήδη. Παίρνει πολύ εύκολα φωτιά αλλά είναι λίγο ασύμφορο οικονομικά. Καίγεται πολύ γρήγορα και χρειάζεται αρκετά μεγάλη ποσότητα σε κάθε άναμμα. Θα πρέπει να αγοράζετε συχνότερα ξύλα και έχει και ένα μειονέκτημα ακόμη, πετάει σπίθες και υπάρχει κίνδυνος να πάρετε φωτιά αν δεν είστε εκεί να το προσέχετε.
ΟΞΥΑ
Η οξυά είναι ένα σκληρό ξύλο που ανάβει καλή φλόγα και έχει μεγάλη διάρκεια καύσης. Αν θέλετε το τζάκι να ανάβει όλη μέρα να το προτιμήσετε είναι οικονομικό και δεν πετάει ιδιαίτερα σπίθες.
ΔΡΥΣ
Αν σας αρέσει να χαλαρώνετε με την φωτιά θα αγοράσετε δρυ. Δεν πετάει σπίθες καίγεται αργά και ήρεμα και καίγεται πολύ αργά. Ίσως σας παρουσιάσει μια δυσκολία στο άναμμα αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε έτοιμο προσάναμμα. Το κατάλληλο ξύλο για να ψήσετε.
ΕΛΙΑ
Η ελιά είναι από τα μοναδικά δέντρα στην χώρα μας σε μεγάλη ποσότητα που εκτός από τον καρπό της μας δίνει και τα ξύλα της για το τζάκι. Το καλύτερο είδος ξύλου για τζάκι καθώς παράγει αργή και ηρεμεί φωτιά ενώ ένα μεγάλο κούτσουρο μπορεί να σας ζεστάνει όλη μέρα. Είναι οικονομική και την προτιμάνε περισσότερο τα νοικοκυριά.
ΠΟΥΡΝΑΡΙ
Το πουρνάρι θεωρείτε από τα καλά ξύλα αλλά δεν το προτιμούν τόσο οι καταναλωτές επειδή ανάβει λίγο δύσκολα και δεν κάνει για προσάναμμα. Καίγεται αργά και δίνει δυνατή φλόγα.
Σύμφωνα με τους ειδικούς να προσέχετε να μην αγοράζετε βρεγμένα ξύλα, δεν ανάβουν καθόλου εύκολα. Να τα αποθηκεύτε σε χώρο χωρίς υγρασία να ξέρετε πως τα καλύτερα καυσόξυλα είναι αυτά που έχουν αποθηκευτεί τουλάχιστον δυο χρόνια.