Blog

  • 09

    Jun, 2020

    Σωστή συντήρηση κρεάτων

    Η σωστή συντήρηση κρεάτων είναι απαραίτητη πριν το μαγείρεμα.Το κρέας και τα αλλαντικά, είναι από τις πιο αγαπημένες μας καθημερινές επιλογές για το πιάτο μας. Δεν φτάνει όμως να επιλέξουμε ένα καλό κομμάτι κρέας αλλά να το συντηρήσουμε και σωστά μέχρι να το μαγειρέψουμε.

    Από τα πιο ευπαθή προϊόντα στην ανάπτυξη μικροοργανισμών είναι το κρέας, καλό είναι λοιπόν να γνωρίζουμε και να γίνεται  η αποθήκευση του με ασφάλεια. Οι μικροοργανισμοί που μπορούν να ανευρεθούν και συνδέονται με το κρέας είναι οι: Escherichia coli, Salmonella, Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes.

    Μοσχαρίσιο κρέας


    Το μοσχαρίσιο κρέας που θα αγοράσετε από το κρεοπωλείο και είναι τυλιγμένο σε πλαστική μεμβράνη διατηρείτε στο ψυγείο στους 0-3°C για 3 ημέρες. Το αρνίσιο κρέας μπορούμε να το διατηρήσουμε για 5 ημέρες, ενώ ο κιμάς που είναι και ιδιαιτέρα ευαίσθητο τρόφιμο για 2-3 ήμερες. Στην κατάψυξη σε θερμοκρασία -18°C, μεγάλα κομμάτια κρέατος μπορούν να διατηρηθούν από 4-12 μήνες. Αντίθετα ο κιμάς μπορεί να διατηρηθεί στη κατάψυξη για 3-4 μήνες.
    Όταν έρθει η ώρα για απόψυξη του κρέατος συστήνετε η μεταφορά του στο ψυγείο σε ένα βαθύ πιάτο για να στραγγίζουνε τα υγρά απόψυξης. Μια εναλλακτική λύση είναι και ο φούρνος μικροκυμάτων και βοηθα ιδιαιτερα στην σωστή συντήρηση κρεάτων.

    Κοτόπουλο


    Το κοτόπουλο είναι ένα πολύ ιδιαίτερο τρόφιμο και διατηρείτε στο ψυγείο στους 4,4°C. Το αποθηκεύουμε πάντα στο κάτω μέρος του ψυγείου, σε στεγανά δοχεία. Καταναλώνουμε με προσοχή εντός 1 ή 2 ημερών, αλλιώς καταψύχουμε στους –18°C. Εάν δεν καταναλωθεί το διατηρούμε στην κατάψυξη, όπου μπορεί να παραμείνει έως και 12 μήνες. Η απόψυξη των πουλερικών μπορεί να γίνει με τρεις τρόπους: στο ψυγείο, στο φούρνο μικροκυμάτων ή κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό. Αν κάνετε απόψυξη σε φούρνο μικροκυμάτων να μαγειρέψετε το τρόφιμο αμέσως μετά την απόψυξη.

    Αλλαντικά


    Στα αλλαντικά θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί γιατί είναι ευαίσθητα στους μικροοργανισμούς. Πάντα τα διατηρούμε στην αρχική τους συσκευασία και προσέχουμε την ημερομηνία λήξης. Εάν τα έχουμε αγοράσει ήδη κομμένα σε φέτες θα πρέπει να τα καταναλώσουμε στις επόμενες 2-3 ημέρες. Γι αυτό μην αγοράζετε μεγάλες ποσότητες αλλαντικών. Στην κατάψυξη διατηρούνται περίπου έως 2 μήνες .