27
Jun, 2022
Τα ελληνικα λικέρ ταξιδεύουν
Τα λικέρ ή ηδύποτα προέρχονται από αποστάγματα (αλκοολούχα υγρά), τα οποία έχουν αρωματιστεί με διάφορα προϊόντα γεωργικής προέλευσης και έχουν γλυκανθεί.
Σήμερα υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα αρκετά ποτοποιεία που παράγουν λικέρ εξαιρετικής ποιότητας. Πολλά από αυτά έχουν γίνει ευρέως γνωστά ξεπερνώντας τα όρια της περιοχής όπου παράγονται.
ΜΑΣΤΙΧΑ ΧΙΟΥ
Οι παραγωγοί του Λικέρ Μαστίχα Χίου δημιουργούν αυτό το εξαιρετικό λικέρ με το απόσταγμα φυσικής μαστίχας. Το λικέρ μαστίχα σερβίρεται μαζί με επιδόρπιο, μετά από κάποιο γεύμα ή μαζί με τον καφέ. Μπορεί ακόμη να καταναλωθεί σε σφηνάκι ή και ως απεριτίφ με αρκετό τριμμένο πάγο.
ΚΟΥΜ ΚΟΥΑΤ ΚΕΡΚΥΡΑΣ
Το Κουμ Κουάτ ανήκει στην κατηγορία των εσπεριδοειδών και καλλιεργείται στη βόρεια Κέρκυρα από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Για την παραγωγή των λικέρ χρησιμοποιείται ο καρπός και τα άνθη του φυτού. Έχει έντονα αρώματα εσπεριδοειδών και μια γλυκόξινη γεύση, ένα βαθύ πορτοκαλί χρώμα, Σερβίρετε με τριμμένο πάγο ή προαιρετικά με σόδα σε ψηλό ποτήρι.
ΤΕΝΤΟΥΡΑ
Το λικέρ σήμα κατατεθέν της Πάτρας. Ένα λικέρ με βαθύ καφέ χρώμα που αρωματίζεται κυρίως με κανέλα, γαρύφαλλο, μοσχοκάρυδο αλλά και εσπεριδοειδή. Πίνεται συνήθως με τριμμένο πάγο. Συνοδεύει ευχάριστα πλούσια γλυκά και ξηρούς καρπούς και κλασικά συνοδεύει λουκούμια. Δοκιμάστε τη μαζί με μαύρα λουκούμια τεντούρα. Τολμήστε να προσθέστε 2-3 σταγόνες στον εσπρέσσο.
ΦΑΤΟΥΡΑΔΑ
Παραδοσιακό λικέρ των Κυθήρων. Το τσίπουρο που παράγεται αρωματίζεται με κανέλα και γαρύφαλλο. Μπορεί ακόμη να αρωματίζετε και με άλλες πρώτες ύλες, όπως βερίκοκο, μανταρίνι, πορτοκάλι. Το χειμώνα μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ενώ το καλοκαίρι πίνετε με τριμμένο πάγο. Σερβίρετε με καφέ, ζεστή σοκολάτα και με πλούσια γλυκά.
ΡΑΚΟΜΕΛΟ
Ποτό που προέρχεται από τον αρωματισμό ρακής με κανέλα, γαρύφαλλο, γλυκάνισο και άλλα αρωματικά συστατικά και φυσικά μέλι ως μέσο γλύκανσης. Το ρακόμελο μπορεί να καταναλωθεί ζεστό ή κρύο με τριμμένο πάγο. Συνδυάζεται ευχάριστα με ξηρούς καρπούς.