25
Oct, 2021
Αλάτι: Πως θα το αποφύγετε στη διατροφή σας
Το αλάτι στο φαγητό μπορεί να δίνει νοστιμιά, δίνει όμως και προβλήματα στην υγεία. Οι γιατροί ζητάνε να το αποφεύγουμε καθώς είναι ο νούμερα ένα λόγος για υπέρταση και παρουσίαση εγκεφαλικών επεισοδίων.
Καλό είναι να αποφεύγουμε να το προσθέτουμε στα τρόφιμα αφού τα περισσότερα από αυτά που καταναλώνουμε περιέχουν μεγάλη ποσότητα ήδη.
Μην προσθέτετε αλάτι στο φαγητό που ετοιμάζεται στο σπίτι. Να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων για να εντοπίζετε τις λέξεις αλάτι, νάτριο, sodium και διάφορες παραλλαγές που τις περιέχουν (λ.χ. νιτρώδες νάτριο κλπ) Για να ανακαλύψετε πόσο αλάτι περιέχουν τα τρόφιμα που αναγράφουν «νάτριο» στην θρεπτική/διατροφική αξία τους, πολλαπλασιάστε με το 2,5.
Ένα τρόφιμο περιέχει πολύ αλάτι, όταν υπερβαίνει τα 1,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου. Ένα τρόφιμο περιέχει λίγο αλάτι, όταν η ποσότητά του είναι χαμηλότερη από 0,25 γραμμάρια ανά 100 γραμμάρια τροφίμου
. Κάθε φορά που αναποδογυρίζετε την αλατιέρα πέφτει στο φαγητό ποσότητα αλατιού έως 0,5 γρ., άρα με 12 κινήσεις φτάσατε τον στόχο των 6 γραμμαρίων την ημέρα. Προσπαθήστε να το αντικαταστήσετε στις σαλάτες σας και στα ψητά με χυμό από λεμόνι και ξύδι.