05
Sep, 2022
Φθινόπωρο και ιώσεις: Πως τις αποφεύγουμε
Φθινόπωρο και ιώσεις: Πως τις αποφεύγουμε. Το Φθινόπωρο χαρακτηρίζεται από εναλλαγές θεοκρασίας και ιδιαίτερη υγρασία , φαινόμενα που ωφελούν ιδιαίτερα τις ιώσεις. Αν προσθέσει κανείς την κακή διατροφή και την αυξημένη κόπωση μετά την επιστροφή στην δουλειά έχουμε τον τέλειο συνδυασμό για ιώσεις. Ρινοφαρυγγίτιδα και αμυγδαλίτιδα είναι οι πιο συχνές αυτή την εποχή
Οι εποχικές ιώσεις χαρακτηρίζονται ως ιογενείς και αφορούν το άνω και κάτω αναπνευστικού. Ξεκινούν με συμπτώματα συνηθισμένα όπως το φτέρνισμά, το συνάχι, το βήχα, τον πονόλαιμο, την ιγµορίτιδα, τα δέκατα ή τον πυρετό. Αν δεν δώσουμε σημασία σε αυτά τα συμπτώματα μπορεί να εξελιχθούν σε κάτι πιο σοβαρό και να οδηγηθούμε ακόμη και στο νοσοκομείο.
Τα σταγονίδια του βήχα και του φτερνίσματος είναι οι βασικοί ένοχοι για την μετάδοση της ίωσης. Όποιος βρίσκεται κοντά στον άρρωστο μπορεί εύκολα να πάρει τα μικρόβια με την κυκλοφορία του αέρα. Αυτός είναι ένας από τους λόγους που κατά την διάρκεια των ιώσεων αποφεύγουμε του κλειστούς χώρους, θέατρα σινεμά και καταστήματα.
Φθινόπωρο και ιώσεις: Πως τις αποφεύγουμε
Αποφεύγουμε την κοινή χρήση μαχαιροπήρουνων και ποτηριών αλλά και ειδών μπάνιου και κλινοσκεπασμάτων. Τρώμε πολύ καλά με φρούτα στην διατροφή μας και πλένουμε πολύ συχνά τα χέρια μας. Επιρρεπής είναι περισσότερο οι καπνιστές αφού οι βλεννογόνοι τους είναι ευπαθείς αλλά και όσοι υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις.
Μια ελαφριά ίωση αντιμετωπίζεται με παρακεταμόλη για τον πυρετό και τον πονοκέφαλο και βιταμίνες για ενδυνάμωση του ανοσοποιητικού, Ποτέ δεν χρησιμοποιούμε αντιβίωση χωρίς συνταγή γιατρού και αν δούμε ότι τα συμπτώματα επιμένουν η γίνονται πιο ισχυρέ τότε ερχόμαστε σε συνεννόηση με το γιατρό μας.
Μόλις αντιληφθούμε ότι περνάμε μια εποχική ίωση είναι χρέος μας να προστατεύσουμε όσους βρίσκονται γύρω μας.
Πάντα όταν βήχουμε η όταν φταρνιζόμαστε χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλο το οποίο πετάμε αμέσως μετά. Καλό θα ήταν μέχρι την υποχώρηση των συμπτωμάτων να παραμείνουμε στο σπίτι ώστε να μην κολλήσουμε συνάδελφους αλλά και όσους έρθουν σε επαφή μαζί μας.
Τα άτομα άνω των 60 καλό είναι να εμβολιάζονται. Επίσης ομάδες με µε προδιαθεσικούς παράγοντες και. νεφροπάθειες, ηπατοπάθειες κ.λπ. Πάντα ο γιατρός σας θα κρίνει αν είναι απαραίτητος ο εμβολιασμός.