Blog

  • 14

    Jun, 2022

    Τι είναι η κάρτα εθελοντή αιμοδότη

    Η Παγκόσμια Ημέρα του Εθελοντή Αιμοδότη αποτελεί επίσης ευκαιρία ευαισθητοποίησης σχετικά με την ανάγκη της αύξησης της χρηματοδότησης και της αναβάθμισης των συστημάτων αιμοδοσίας, με σκοπό την αύξηση της συλλογής αίματος από εθελοντές, μη αμειβόμενους αιμοδότες. Η διαθεσιμότητα του αίματος και των προϊόντων του είναι απαραίτητη για την αποτελεσματική διαχείριση:

    • γυναικών με αιμορραγία λόγω επιπλοκών της εγκυμοσύνης και του τοκετού,

    • ασθενών με αιματολογικά νοσήματα, κληρονομικές αιμοσφαιρινοπάθειες, όπως η μεσογειακή αναιμία και η δρεπανοκυτταρική αναιμία και ανοσιακή ανεπάρκεια,

    • τραυματιών, καθώς και ασθενών που υποβάλλονται σε ιατρικές και χειρουργικές επεμβάσεις.


    Τι είναι η κάρτα εθελοντή αιμοδότη


    Δίνοντας για πρώτη φορά αίμα και συμπληρώνοντας το έντυπο με το ιατρικό ιστορικό σου, μπορείς να ζητήσεις να σου χορηγηθεί κάρτα εθελοντή αιμοδότη από το Εθνικό Μητρώο Αιμοδοτών (https://blooddonorregistry.gr/). Θα σου σταλεί ένας κωδικός στο email σου, και απλά θα πρέπει να ακολουθήσεις τις οδηγίες. Αν ήδη έχεις κάρτα, τότε θα σου προστεθεί η νέα μονάδα που έδωσες στην υπάρχουσα κάρτα.

    Η κάρτα εθελοντή αιμοδότη περιέχει τα προσωπικά σου στοιχεία (τύπος αίματος και πότε, πού και πόσες φορές έχεις δώσει αίμα), καλύπτει τα άτομα πρώτου βαθμού συγγένειας για ανάγκες αίματος και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα νοσοκομεία.

    Οι μονάδες που καταγράφονται συνολικά στην κάρτα μπορούν να χορηγηθούν (όχι οι ίδιες αλλά κάποιες κατάλληλες για τον ασθενή) και σε άτομα πέρα του συγγενικού κύκλου του ατόμου. (Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την δυνατότητα του εκάστοτε νοσοκομείου να παρέχει το αίμα που ζητάει ο εθελοντής αιμοδότης, όπως τα αποθέματα του, οι ανάγκες που έχει και λοιπά, άρα τα προηγούμενα δεδομένα δεν είναι οριστικά.)

    Υπεύθυνος για τη διαχείριση των μονάδων αίματος που αναγράφονται στην κάρτα εθελοντή αιμοδότη, είναι ο κάτοχος της κάρτας, δηλαδή ο εθελοντής αιμοδότης.

    Τι να προσέξω μετά την αιμοδοσία


    Αφού δώσεις αίμα και γίνεις εθελοντής αιμοδότης, δε θα γνωρίζεις πού θα καταλήξει το αίμα σου, αλλά θα είσαι σίγουρος/η πως το νοσοκομείο θα το χρησιμοποιήσει εκεί όπου θα υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη.

    Μετά τη διαδικασία της αιμοδοσίας, θα χρειαστεί να:




    • καταναλώσεις πολλά υγρά στη διάρκεια της ημέρας.

    • αποφύγεις την κατανάλωση αλκοόλ μέσα στη μέρα.

    • αποφύγεις το κάπνισμα για τουλάχιστον μία ώρα.

    • αποφύγεις την οδήγηση για τουλάχιστον μία ώρα.

    • αποφύγεις κάθε είδους έντονη σωματική καταπόνηση (π.χ. γυμναστήριο) ή τα επικίνδυνα σπορ, μέσα στη μέρα.

    • αποφύγεις χώρους με συνωστισμό ή αποπνικτική ατμόσφαιρα.

    • μη σηκώσεις βάρος με το χέρι που αιμοδότησες (π.χ. τσάντες, βιβλία κτλ).



    Μπορείς να ξανά δώσεις αίμα μετά από 3 μήνες αν είσαι άντρας και μετά από 4 μήνες αν είσαι γυναίκα.