Αγροτικός συνεταιρισμός στην Έδεσσα

  • Βόρας Αγροτικός Συνεταιρισμός Κερασοπαραγωγών Κερασιάς ΄Εδεσσας

Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ  

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κερασοπαραγωγών Κερασιάς “Βόρας” ιδρύθηκε το 2004 στην Κερασιά Πέλλας από νέους παραγωγούς, νεαρούς σε ηλικία, οι οποίοι ήταν συνεχιστές μιας μακροχρόνιας παράδοσης στην παραγωγή άριστης ποιότητας κερασιών.

Η έλλειψη δυνατοτήτων ανάπτυξης σε ατομικό επίπεδο, έκαναν τους νέους παραγωγούς να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να προωθήσουν το κεράσι, ένα ευαίσθητο φρούτο που κατάφερε να γλυτώσει από τα βιολογικά βελτιωτικά και να παραμείνει πιστό στη φύση του. Το κεράσι είναι πλούσιο σε βιταμίνη Α, κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, μαγνήσιο και χαλκό. Έχει αντισηπτικές ιδιότητες, ενώ θεωρείται άριστη τροφή για την καταπολέμηση της πέτρας των νεφρών και της δυσκοιλιότητας.

Στο μικρό χρονικό διάστημα της λειτουργίας του ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κερασοπαραγωγών Κερασιάς “Βόρας κατάφερε να πετύχει καλύτερες τιμές πώλησης περίπου 25 – 30% από την τιμή που δόθηκε τις προηγούμενες χρονιές και φυσικά καλύτερη προώθηση και ποιοτικό έλεγχο.

Έκτισαν ιδιόκτητο χώρο και αγόρασαν ειδικό μηχάνημα διαλογής κερασιών, εγκατέστησαν Hydro Cooler, και ειδικό θάλαμο συντήρησης.

Με λίγα λόγια ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Κερασοπαραγωγών Κερασιάς “Βόρας δημιούργησε την υποδομή για περαιτέρω ανάπτυξη σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα.

Από τις ποικιλίες που παράγονται στην περιοχή οι κυριότερες είναι: Τραγανά Έδεσσας (Βοδενών), Καρδούλες, Μέγας Αλέξανδρος, Γαλανά, Μπούρλα, Μπακιρτσέικα κ.α.

Στο Δήμο Έδεσσας παράγεται περίπου το 60% των κερασιών του νομού Πέλλας, γι' αυτό λοιπόν δικαιολογημένα η πόλη γιορτάζει κάθε χρόνο και τιμά το γλυκό αυτό φρούτο.

 

Επικοινωνία