Γενικός χειρουργός Μαστολόγος στην Καλαμαριά

  • Ανθιμίδης Γεώργιος

 

Ο Dr ΑΝΘΙΜΙΔΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ MSc, PhD, Γενικός Χειρουργός, σπούδασε στο Τμήμα Ιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Ο βραβευμένος ιατρός από την οργανωτική επιτροπή Βορειοελλλαδικού Ιατρικού Συνεδρίου ειδικεύτηκε στη Χειρουργική, έλαβε Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Εξειδίκευσης στην Ιατρική Ερευνητική Μεθοδολογία στην κατεύθυνση της Κλινικής Έρευνας με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ». Στο πλαίσιο του Νέου Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Ιατρικής έλαβε μεταπτυχιακή εκπαίδευση στο θεματικό αντικείμενο της ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗΣ ΟΓΚΟΛΟΓΙΑΣ. Έχει εργαστεί επί εξαετίας στο θεματικό αντικείμενο του Καρκίνου του Μαστού, έλαβε Διδακτορικό Δίπλωμα με βαθμό «ΑΡΙΣΤΑ» και αναγορεύτηκε Διδάκτορας της Ιατρικής, με γνωστικό πεδίο σχετικό με τον ΚΑΡΚΙΝΟ ΤΟΥ ΜΑΣΤΟΥ. Του έχει  απονεμηθεί τιμητικός έπαινος για την εξαιρετική ερευνητική του δραστηριότητα από την Ιατρική σχολή του ΑΠΘ. Είναι επίσημα αναγνωρισμένο μέλος της Ελληνικής Εταιρείας Μαστολογίας, της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Μαστολογίας/Ειδικών στον Καρκίνο του Μαστού και της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Χειρουργικής Ογκολογίας. 

Ο ιατρός έχει λάβει πιστοποίηση εκπαίδευσης στη ΡΟΜΠΟΤΙΚΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ (Certificate of completed Hands-on Session da Vinci Si – 19th International Workshop in da Vinci Surgery/ Robotic Surgery) και όλες οι επεμβάσεις του πραγματοποιούνται με βάση τις γενικές αρχές που διέπουν τη σύγχρονη χειρουργική και συνοψίζονται στον όρο ΑΝΑΙΜΑΚΤΗ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ και Ελάχιστα Επεμβατική Χειρουργική - Ταχείας Ανάρρωσης.

Είναι συγγραφέας σε περισσότερες από 180 εργασίες στο διεθνή αλλά και ελληνικό περιοδικό ιατρικό τύπο καθώς και σε διεθνή και ελληνικά συνέδρια, ενώ συμμετείχε στο 93rd Annual Clinical Congress (American College of Surgeons, October 7-11, 2007, NewOrleans, LA).

Κατά τη διάρκεια όλων των ετών αυτών ταυτόχρονα πραγματοποιεί ομιλίες σε συνέδρια και ημερίδες, λαμβάνει μέρος στη διοργάνωση εκπαιδευτικών προγραμμάτων πανελλήνιων συνεδρίων της ελληνικής εταιρείας χειρουργικής παχέος εντέρου – πρωκτού και της Χειρουργικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος.

Σήμερα ο Γιώργος Ανθιμίδης ζει στη Θεσσαλονίκη, διατηρεί ιδιωτικό ιατρείο και χειρουργεί με βάση τις αρχές του Department of Surgery, Washington University, School of Medicine, St. Louis, Missouri και του Michael E. DeBakey Department of Surgery, Baylor College of Medicine, Houston, Texas.

  • Κύστη του Μαστού

    Αναρρόφηση με βελόνη. Αν το υγρό είναι αιμορραγικό ή παραμένει ψηλαφητή μάζα μετά την εκκένωση, εκτελείται ανοιχτή βιοψία. Αν υπάρξει υποτροπή, εκτελείται δεύτερη αναρρόφηση. Σε επανάληψη υποτροπής συνήθως απαιτείται ανοιχτή βιοψία

  • Μαστογραφία: Πότε να ξεκινήσεις και γιατί είναι σημαντική

    Με την πρώιμη διάγνωση του καρκίνου του μαστού, η πιθανότητα της ίασης μπορεί να ξεπεράσει το 90%.

    Η μαστογραφία έχει αυτόν ακριβώς τον στόχο, να προλάβει σε μικρό μέγεθος τον καρκίνο του μαστού, ώστε να αντιμετωπισθεί με τα καλύτερα αποτελέσματα.

    Το ερώτημα που απασχολεί πολλές γυναίκες είναι η ηλικία που πρέπει να ξεκινήσουν τον προληπτικό έλεγχο.

    Γενικά, η μαστογραφία προτείνεται σε μία γυναίκα από τα 40 της χρόνια, με ετήσια συχνότητα. Σε περίπτωση που υπάρχει οικογενειακό ιστορικό, η εξέταση ξεκινάει νωρίτερα, σύμφωνα με την κρίση του ιατρού.

  • Ινοαδενώματα και τρόποι εξέτασης

    Κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ο γιατρός ελέγχει και τους δύο μαστούς για διογκώσεις και άλλα πιθανά προβλήματα. Ανάλογα με την ηλικία της ασθενούς και τα χαρακτηριστικά των διογκώσεων, ο γιατρός μπορεί να συστήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις:

    Διαγνωστική μαστογραφία. Η μαστογραφία χρησιμοποιεί μικρή δόση ακτινοβολίας για να παράγει μια εικόνα (μαστογραφία). Το ινοαδένωμα εμφανίζεται στη μαστογραφία συνήθως ως μάζα με λεία, ομαλά όρια, η οποία είναι διακριτή από τον περιβάλλοντα ιστό του μαστού.

    Υπερηχογράφημα μαστού. Αν η ασθενής είναι κάτω των 30 ετών, ο γιατρός είναι πιθανό να συστήσει υπερηχογράφημα μαστού αντί για μαστογραφία προκειμένου να πραγματοποιήσει τον έλεγχο, διότι ο πυκνός ιστός του μαστού στις νέες γυναίκες κάνει δύσκολη την ερμηνεία των μαστογραφιών.

    Αν η ασθενής είναι κάτω των 30 ετών και αντιλαμβάνεται μία μάζα στο μαστό της, τότε είναι πιθανό να ξεκινήσει με ένα υπερηχογράφημα και στη συνέχεια να προχωρήσει σε μια διαγνωστική μαστογραφία, σε περίπτωση που χρειάζεται περαιτέρω εξέταση. Αν, όμως, η ασθενής είναι πάνω από 30 ετών, τότε πιθανώς θα προχωρήσει πρώτα σε διαγνωστική μαστογραφία και των δύο μαστών, ενώ ακολουθείται το υπερηχογράφημα.

    Το υπερηχογράφημα μαστού μπορεί να βοηθήσει το γιατρό να καθορίσει αν μια διόγκωση στο στήθος είναι συμπαγής ή περιέχει υγρό. Μια συμπαγής μάζα μπορεί να είναι ένα ινοαδένωμα, ενώ μια μάζα που περιέχει υγρό είναι συνήθως κύστη.

    Αναρρόφηση με λεπτή βελόνα. Με τη μέθοδο αυτή, ο γιατρός προσπαθεί να αφαιρέσει το περιεχόμενο της διόγκωσης του μαστού με τη χρήση λεπτής βελόνας που εισάγεται στο στήθος. Εάν το υγρό αναρροφάται, τότε πρόκειται συνήθως για κύστη.

    Βελόνα βιοψίας. Η συγκεκριμένη μέθοδος εξέτασης χρησιμοποιεί μια μεγαλύτερη βελόνα από εκείνη που χρησιμοποιείται στην αναρρόφηση με λεπτή βελόνα προκειμένου να ληφθούν δείγματα ιστού από τη διόγκωση και στη συνέχεια να αναλυθούν σε εργαστήριο.

    Με βάση, λοιπόν, τα αποτελέσματα που θα προκύψουν από τις εξετάσεις που αναφέρθηκαν, ο γιατρός θα προτείνει στην ασθενή τη θεραπεία που πρέπει να ακολουθήσουν.

Επικοινωνία